Om mig

Marie Kinder Nilsson

Lörbyvägen 325

294 94 Sölvesborg

Sverige


telefon: 0730-987893


e-mail: marie@blazingfowlers.se

 

Lite om mig:


Jag heter Marie Kinder Nilsson och bor i en liten by utanför Sölvesborg i södra Sverige. Jag är uppvuxen på en gård med bland annat hästavel (Svenskt halvblod) och jag har alltid varit intresserad av alla sorters djur.


Jag har en kennel och föder upp tollare sedan 2007. Mitt genomsnitt är cirka två kullar på tre år, vilket har gett mig mer och mer erfarenhet och möjlighet att både utvärdera de kullar som fötts samtidigt som det inte dröjer allt för länge förrän jag kan erbjuda nya valpköpare möjligheten att köpa en valp. Det är däremot inte så många kullar att jag kan sälja till alla som vill ha en valp. Jag är den som tränar hundarna men min man Eddie tar också med dem som apportörer när han jagar. Jag jagar också och ofta får en hund serva 1-4 skyttar. Det är mest kvällstreck vid Östersjöns kust, vid en liten damm eller gäss på åkrar. Det blir också duv- och kråkjakt och någon gång ibland är det stötjakt på småvilt. De gånger vi har skjutit harar har hundarna också apporterat dessa till oss. Vi använder hundarna till eftersök vid behov. Då är det oftast vildsvin eller rådjur som ska spåras upp. Jag kan inte ha för många hundar själv, det hinner jag inte med och jag har inte plats till det heller, så jag säljer ibland valpar med avelsrätt. Det innebär att en del av betalningen för valpen består i att jag får använda den i mitt avelsarbete.  Foderfamiljen äger hunden och vi samarbetar.  Jag har också lånat tikar som jag inte haft avelsrätt på. Då får ägaren ersättning, precis som hanhundsägaren får när man parar och det blir valpar. Ett bra system som gör att jag inte behöver ha många olika tikar boendes hemma hos mig, men ändå kunna fortsätta med avelsarbetet. Jag har också börjat spara några hanhundsvalpar med avelsrätt, som en servicefunktion till andra uppfödare. Jag kan på så sätt bistå med alla tester som ska göras innan en hund går i avel och uppfödare som hör av sig vet att jag bistår vid parningen. Detta skapar en trygghet, speciellt för uppfödare som kommer långväga ifrån.  


Jag har valt tollare för att ha en smart, lättlärd, energifylld och intelligent jakthund som jag kan ha glädje av även i andra sammanhang. Det är ju en bonus också att de är så fina! Jag har inte ångrat mig i mitt val av ras. 


Jag värdesätter tysta, arbetsvilliga och sammarbetsvilliga  apportörer med tydlig "av och på-knapp". De ska kunna vara lugna även vid en lång väntan under fågeljakt, vara redo när det blir dags att apportera för att sedan kunna vara lugna igen. Jag eftersträvar hundar som har förmåga att självständigt lösa problem men som vill samarbeta med sin förare. Jag strävar efter friska rastypiska hundar.


Jag antecknar de som hör av sig och vill köpa valp men jag tillämpar inget kösystem. Jag väljer ut köpare som jag tror kommer matcha de hundar som föds i kullen. Mitt val baserar jag på dels vad köparna säger sig vilja ha för slags tollare, vad de vill göra med dem och dels vad jag tror det blir för egenskaper hos valparna. För mig är det viktigt att försöka göra en så bra matchinging som möjligt så alla inblandade blir nöjda och får ett bra framtida liv med varandra. 


Annan fakta om mig:

*jagar, tog jägarexamen 1994. Jagar fågel och småvilt med tollarna, jagar älg och vildsvin utan tollare. 

*tollingjaktprovsdomare inom SSRK. Dömer även utomlands.

*startar själv på tollingjaktprov. Förde stamtiken Tessie till championat, hon var 4e hunden som blev Champion. Har pris i minst öppenklass med mina egna hundar.

*testledare och figurant på MH (brukshundklubben)

*rallylydnadsinstruktör (brukshundklubben)

*har gått SKKs uppfödarutbildning

*mitt yrke är speciallärare,


Familjen består av mig och min man Eddie. Vi har två utflyttade söner, Jimmie och Jonathan, vilka delar vårt intresse för jakt och fiske. 


Olika framgångar jag haft med egna hundar


Svensk Tollingjaktprovschampion (Tessie)


Godkänt Praktiskt Tollingjaktprov (Tessie)


1a pris och provbäst i elitklass, tollingjaktprov i Danmark (Tessie)


Uppflyttad till elitklass, tollingjaktprov (Aslan)


Uppflyttad till öppenklass, tollingjaktprov (Passe, Molly)


4e mest meriterade rallylydnadshund i Sverige -12 (Passe) och SM -12 med båda mina hundar (Tessie, Passe)


3e plats Tollarmästare  -13  och -14 (Tessie)


Juniortollarmästare  -06 (Tessie)


Viltspårchampion och HP (Tessie)


Godkänd anlagsklass viltspår, och 1a pris öppenklass (Molly)


Rallylydnadsmästare (Tessie, Passe)


Distriktsmästare rallylydnad -12 (Passe)


Lydnadsdiplom klass I (Tessie)


Rallylydnadmästare i Begynderklass, Danmark (Passe, Aslan)

Rallylydnadsmästare i Övedsklass rallylydnad Danmark (Passe, Aslan)