Mina Tikar

Tikar som jag har avelsrätt på: 


J SE VCH SPHI Blazing Fowler´s Honey Bee " Nåva"


Nåva är född 5 mars 2019. Hon är ett litet energiknippe med stort föremålsintresse och jaktlust. Hon älskar att arbeta och är lättmotiverad. Hon skulle nog trivas väldigt bra med att få vara en jakthund och få jaga efter rådjur eller andra klövvilt, och apportera änder på praktisk jakt. Hon apporterar gärna och är viltspontan, hon hittar fåglar och hon tar alltid med sig dem. Hon har aldrig vägrat att ta ett vilt. Detta är en av hennes verkligt starka sidor. Hon arbetar gärna och bra i vatten, har inga problem med att ta sig fram och igenom terräng, vilket också är en av hennes styrkor. Hennes svagheter är att hon inte självklart vill ge bort det hon hittat direkt, hon vill gå omkring med det först och hon hade gärna fått vara några centimeter högre. 


I april 2021 debuterade Sven och Nåva på tollingjaktprov. Vi hade tränat mycket på stadgan och den satt bra! Hon tollade jättefint, var helt tyst, hade snabba upptag och gick snabbt i vattnet.  Det blev inget pris ändå för Nåvas arkilleshäl visade sig och avlämningarna behövde förbättras. Hon tycker så mycket om att hämta fåglar så hon vill inte lämna dem direkt till Sven utan vill gärna gå runt honom lite först. I juli 2022 var det nytt försök och då startade Sven och Nåva igen på jaktprov och fick Excellent (1a-pris) titeln J och blev uppflyttade till öppenklass. Nu har de debutarat i öppenklass och visat att även dirigeringsarbete är något Nåva kan klara av, dock inget pris, återigen var det avlämningarna som brast. Sven och Nåva har tävlat bruksspår och efter debuten med en 3e placering så blev de uppflyttade till lägre klass spår, och nu är de uppflyttade till högre klass spår.  Nåva är väldigt duktig på att spåra och att använda sin nos. Hon har varit på utställning och fått "Very good". 


Husse Sven har haft tjänstehund i många år (och brukar vara med på SM för tjänstehundar, ofta med pallplacering) och tränat mycket personspår och andra grenar på brukshundklubben. Nu med Nåva blir det spårträning och apporteringsträning med mig. Det blir säkert en hel del bollkastning och promenader med Svens barnbarn. Nåva har stort intresse för vilt och är Svensk viltspårchampion. Det är "mycket hund i liten förpackning", en liten hund som kan arbeta hur länge som helst och hon tar aldrig slut. Hon räds ingen terräng och är en problemlösare.  Det är jättespännande att se henne utvecklas ihop med Sven Hemmingsson. Jag har avelrsätt på en kull. Först var tanken att denna kull skulle ske under 2023, men det passade inte tidsmässigt med ddomaruppdrag jag sagt ja till så vi sköt fram planerad parning till nästa löp, dvs första löpet som sker 2024.  

 

Hälsoinformation: 

PRA: B (dna-testad, Laboklin)

JADD: Fri från anlag (testad, UC Davis)

DE: Heriditärt fri (2a generationen)

HD B, 

ED ua, 0 

HD index: 95 (augusti -23)FDI RLD N RLD F SEU(u)CH Blazing Fowler´s My Oh My "Daffi"

Daffi är född  16 augusti  2020. Hon är en relativt liten och mycket snygg tik med stort hjärta och stor arbetslust. Hon är den första från min uppfödning som har blivut utställningschampion efter tre starter och det är alltid lite speciellt att vara först! Hon har också fått Nordic Cert så det blir nog fler utställningar framöver, även utomlands. Utställning är annars inte huvudgren för matte Birgitta, det är rallylydnad och därefter freestyle. I rallyn är de uppflyttade till mästarklass och har deltagit på ett inofficiellt lag-SM i freestyle fick de på debuten två uppflyttningsresultat.  Daffi är vänlig, fokuserad, en arbetsglad glädjespridare och visar riktigt goda anlag för både viltspår och apportering, men det är inte det matte Birgitta vill träna. När de gjort anlagsprovet i viltspår skrev domaren till mig på messenger och berättade att det var det bästa arbete hon sett en hund göra på länge, en riktigt duktig spårhund! Som unghund var Daffi och Birgitta hos mig och jag såg att hon apporterade snabbt och med glädje, så anlagen finns. 

PRA:  B 

JADD: Heriditärt fri (1a generationen)

DE: Heriditärt fri (2a generationen)

HD: A 

HD index 114 (mars 2022)

ED ua (0)

Känd mental status, MH (3a på skott)


suuch
Daffi cert huvud
image3
image1 (4)


Blazing Fowler´s Biz Kitt "Tess"

Tess är bara en ung tik än så länge så hon är varken röntgad eller utvärderad men hon är mycket lovande och jag har stora förhoppningar om att hon ska ingå i min avel i framtiden. Husse är Mikael Rosqvist och han har två tollare sedan tidigare (släkt med Tess via mormor Maggie och hennes bror Zipper).  Mikael har också stora förhoppningar och har börjat träningen mot framtida tollingjaktprov genom att gå kurs hos Elsa Blomster bland annat. 
Tess är född
2022-11-03. Hennes pappa heter Bras och bor i Nederländerna och mamma är Izzi från min uppfödning. Några av kullsyskonen har för mycket vitt i nacken och två hade små navelbråck (3-4mm) vid valpbesiktningen vid 8 veckor, med de har vuxit bort. Kullen är stora i storleken, har en tydlig av- och påknapp och verkar ha med sig ett intresse för vilt från början. De är snygga på både utsidan och insidan! De är samarbetsvilliga och arbetsglada och mycket lovande. Tess kullsyster Roxx bor hos pappas uppfödare i Nederländerna, Linda de Jong har hunnit bli BIS på utställning och var bäst placerad valp av 22 raser. Tess har ställts två gånger och blivit BIR och BIM- valp. En kullbror, Gizmo, har jag avelrätt på och han blev BIR valp när Tess blev BIM.  Tess ska växa till sig, röntgas, DNA-testas för PRA och DE och göra MH innan hon ska ingå i avelsarbetet. 

Husse Mikael finns på instagram: @the_toffee_girls där det går att följa Tess och se många bilder och träningsfilmer. 


Hälsa:

PRA: ?

JADD: Heriditärt fri (1a gen)

DE: ?

CDMC: Heriditärt fri (1a gen)

CLAM: Heriditärt fri (1a gen)

CDDY: Heriditärt fri (1a gen)

DM: Heriditärt fri (1a gen)

HD ?

ED ?

HD index ?

Höjd: ?

Ögonlyst:


Meriter:

Excellent HP valp I, utställningimage0 (7)
Tess valp
tess valp 2
image4 (2)
tess 7 månader sitt
image1 (8)
image6 (1)
tess sele 3 mån